Berkvens | Blog

Toegang tot een duurzaam morgen

Geschreven door Pieter Fritz | 02-10-2024

We kijken terug op een derde kwartaal vol mooie, uitdagende en nieuwe ontwikkelingen op onze weg naar een Duurzaam Morgen.

Innovatieve & Communicatie

Binnen ons streven naar een ‘’Duurzaam Morgen’’ werken we dagelijks aan ontwikkelingen die bijdragen aan een lagere MPG voor bouwwerken en aan het reduceren van onze CO2-uitstoot binnen de gehele bedrijfsvoering.

In de vorige editie benadrukten we al het belang van innovatieve samenwerkingen met zowel bestaande als nieuwe partners. Meer hierover volgt hieronder.

Tot slot willen we alle voortgang op een transparante en betrouwbare manier monitoren en communiceren met onze stakeholders. Een belangrijk onderdeel daarvan is deze periodieke blog. Daarnaast zijn we sinds dit jaar volop bezig met de toekomstige CSRD-richtlijnen.

Lange termijn innovatie – stagiaire Lars van Enckevort

Duurzaam ondernemen draait vooral om lange termijn continuïteit. Berkvens mag zich met trots de uitvinder en grondlegger noemen van de moderne honingraatdeuren en stalen montagekozijnen. Waar deze ontwikkelingen in de jaren ’50 en ’80 een echte gamechanger waren voor de binnen-deuroplossingen en onze koppositie jarenlang hebben versterkt, zien we nu dat de ontwikkelingen in de bouwsector – en daarbuiten – steeds sneller gaan. Denk aan verdere digitalisering, robotisering, fabrieksmatige woningbouw en AI.

Om relevant te blijven en toegevoegde waarde te bieden, zullen duurzaamheid en innovatie op alle fronten een steeds belangrijkere rol spelen binnen onze organisatie.

In dat kader zijn we gestart met een nieuw onderzoek om te verkennen hoe we middellange- en langetermijninnovatie beter kunnen verankeren in ons bedrijf. Momenteel voert Lars van Enckevort zijn afstudeeronderzoek hierover uit bij Berkvens. We kijken vol verwachting uit naar zijn resultaten en wensen hem nogmaals veel succes!

CSRD richtlijnen – Monitoren & Rapportage

Sinds dit jaar zijn we volop bezig met de voorbereiding op de toekomstige CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive). Het doel van deze richtlijn is om meer transparantie en openheid te bieden over de duurzaamheidsinspanningen van bedrijven. Net als bij een financieel rapport zal ook dit duurzaamheidsverslag gecontroleerd worden door een accountant.

Berkvens maakt deel uit van de Xidoor Doorsystems Groep (voortgekomen uit Berkvens Deursystemen ), een holding waaronder verschillende gelijksoortige bedrijven en merken vallen. In samenwerking met onze zusterorganisatie(s), belangrijkste stakeholders onze huisaccountant Crowe hebben we onlangs hard gewerkt aan het opstellen van een dubbele materialiteitsanalyse. Hiermee hebben we bepaald welke materiële onderwerpen belangrijk zijn voor onze toekomstige rapportage als groep.

In de komende periode voeren we een aanvullende gap-analyse uit om eventueel nieuw beleid en actieplannen te ontwikkelen. Vanaf januari 2025 zullen we ons richten op rapportageframeworks en dataverzameling.

Greenclaim Directive – Vervallen van de CO₂-neutrale propositie

De Europese Unie heeft onlangs de richtlijn ‘Empowering Consumers for the Green Transition’ aangenomen, die op 1 januari 2026 van kracht wordt. Deze wetgeving beperkt het gebruik van claims zoals 'klimaatneutraal' en ‘CO₂-neutraal’. In de toekomst mogen dergelijke claims alleen worden gemaakt wanneer volledige CO₂-neutraliteit wordt bereikt door interne reductie en dit ook onderbouwd kan worden. Claims die gebaseerd zijn op vrijwillige compensatie, zoals wij deze toepasten via het certificeringsprogramma van Climate Neutral Group, zijn dan niet langer toegestaan.

Als organisatie hebben we daarom besloten om per direct te stoppen met het gebruik van de claim ‘CO₂-neutraal’ en het bijbehorende certificeringsprogramma. We blijven sterk geloven in de methodiek die we via dit programma hebben ontwikkeld om onze volledige CO₂-uitstoot (scope 1/2/3) in kaart te brengen, hier transparant over te rapporteren en reductieplannen op te stellen.

Deze aanpak zetten we voort en willen we verder verbeteren via een ander certificeringsprogramma. Berkvens heeft besloten om van niveau 3 naar het hoogst haalbare niveau (5) op de CO₂-Prestatieladder te gaan. Samen met SGS gaan we volgend jaar voor een succesvolle audit!

Zo werken we dagelijks als bedrijf aan toegang tot een #duurzaam, #slimmer, #beter, #veerkrachtiger en #onderscheidend morgen.

De afgelopen weken hebben we zeker niet stilgezeten, en er zijn tal van ontwikkelingen geweest die op de lange termijn een aanzienlijke impact zullen hebben op onze organisatie en onze ambities. Vragen over de verschillende thema’s? Neem gerust contact op met collega Pieter Frits:

pfritz@berkvens.nl
+31 651 929 828