Brand- en inbraakwerendheid

  • 27-06-2017
  • Functionaliteiten

Wederom een functionele tweestrijd in deurenland. Brandwerendheid op zich is reeds vele jaren een functionele noodzaak bij deursets. Zeker een uur, ofwel 60+, is tegenwoordig een standaard voor veel situaties binnen de utiliteitsbouw.

 Deze brandwerendheid is noodzakelijk indien ruimten groot zijn, er zich regelmatig veel mensen in een gebouw bevinden of als er een groter risico op brand is zoals bijvoorbeeld bij industriële processen. Behalve brandwerendheid wordt binnen de utiliteitsbouw ook vaker gezocht naar oplossingen met een weerstand tegen braak bij binnendeuren of toegangsdeuren.

Brand- en inbraakwerende deuren in de praktijk
Bij financiële instellingen en banken ligt het beschermen van gevoelige informatie en waardevolle goederen voor de hand, maar ook binnen de zorg (denk aan medicijnen) of bij bedrijven die waardevolle materialen verwerken in hun producten, is steeds vaker behoefte aan bescherming tegen ongewenste bezoekers. De WK2, ofwel weerstandsklasse 2, geeft een beschermingsniveau aan dat voldoende weerstand biedt tegen een poging tot inbraak met behulp van beperkte gereedschappen. Hierbij is de oplossing er op gericht dat iemand weinig tijd heeft, maar ook niet te veel wil opvallen. Dit wordt ook wel de “gelegenheidsdief” genoemd. Een belangrijke eigenschap van dit type inbreker is dat hij veelal beperkt voorbereid is en slechts gewapend is met een schroevendraaier. 

Waarom de tweestrijd?
Voor het realiseren van een inbraakklasse moet de deur opgewassen zijn tegen grote krachten. Hiervoor is de stabiliteit en stugheid van de deur een must. Het vervormen van het deurblad moet zoveel mogelijk tegengegaan worden. De manier om een deur 60 minuten brandwerend te maken is echter veelal door middel van het toepassen van een onbrandbare, minerale vezel gebaseerde vulling. Dit type deurvulling is een geweldige isolator, maar hij biedt nagenoeg geen weerstand tegen een mechanische belasting, zoals een inbraak.

Door te zoeken naar de combinatie van de twee functionaliteiten is een oplossing gevonden in een vulling die beide eigenschappen combineert. Uiteraard is niet alleen de deur een bepalende factor, maar is het kozijn en de daarin aangebrachte verstevigingen en de koelende materialen zeker zo belangrijk. Daarbij zal ook de bevestiging van het kozijn aan de wand aan bepaalde eisen moeten voldoen.

Tot slot
Dan ook letterlijk de sluitpost van de deurset is het slot. Een voordeel van een WK2 deurset is dat kan worden volstaan met een enkelpuntsvergrendeling in de vorm van een haakslot.

Het Avento 60+ WK2 levensloopbestendige stalen montagekozijn kan tegen een stootje en is ideaal toe te passen in situaties waar hoge eisen aan worden gesteld. Het Berkvens klemsysteem maakt eenvoudige en snelle montage mogelijk. Maar ook andere Avento oplossingen zijn beschikbaar. Klik hier voor de mogelijkheden.

Kortom: de brand- en inbraakwerende deurset die zowel het vuur als de ongewenste indringer buiten houdt.

inbraak-en-brandwerendheid

 

Terug naar overzicht