Berkvens winnaar Circular Design Challenge 2021

  • 15-11-2021
  • Duurzaamheid

Berkvens Deursystemen is op 29 oktober jongstleden uitgeroepen tot winnaar van de Circo Circular Design Challenge 2021. Deze challenge werd georganiseerd door branchevereniging Koninklijke CBM voor producenten en leveranciers in de meubelindustrie. Berkvens maakte indruk met innovatieve, duurzame materialen en productietechnieken voor deuren en met een takebacksysteem voor oude deuren.

Tijdens de Circular Design Challenge tonen de koplopers in de meubel- en interieurbouw hoe zij aan de slag gaan met circulariteit binnen hun organisatie. Berkvens oogstte veel lof van de vakjury tijdens de afsluitende bijeenkomst op 29 oktober. Vooral over de impact die dit heeft als een bedrijf van deze omvang de circulaire plannen concretiseert. Een bevestiging van de goede weg die de marktleider is ingeslagen op het gebied van circulariteit.

Joost Baerselman (hoofd productontwikkeling): “We kunnen echt een verschil maken, dat blijkt wel uit de lovende woorden van de vakjury. Bovendien vraagt de markt er om. Het is goed om de oplossingen helder te hebben en deze nu ook echt in praktijk te gaan brengen.” Eric van Gaal (procurement manager) sluit zich hierbij aan: “Berkvens ontwikkelt fantastische concepten als het gaat om duurzaamheid. Maar het wordt pas echt goed als deze ideeën concreet worden. Dat betekent dat we onze producten duurzamer maken en meer gaan hergebruiken. De erkenning motiveert ons die volgende stap te gaan zetten. Die boodschap willen we ook overbrengen aan onze klanten. Zo kunnen we samen stappen gaan zetten op de weg naar circulariteit.”

Meer inzicht verkregen

“Voor ons richtte de challenge zich vooral op een langere levensduur van producten enerzijds en het gebruik van duurzamere en minder milieubelastende materialen in het productieproces anderzijds”, aldus Joost. “Dat laatste vertaalde zich bijvoorbeeld in de toepassing van een biobased decor als vervanging van HPL. Maar ook in nieuwe materialen en productietechnieken die volledig herbruikbaar en losmaakbaar zijn. Het eerste aspect komt terug in een Take-back systeem voor oude deuren.” Eric: “De afgelopen decennia leverde Berkvens zo’n 500.000 deuren per jaar. Wat nou als we die deuren aan het eind van hun levensduur afpellen, refurbishen en opnieuw in de markt zetten? Daarmee bespaar je enorm veel grondstoffen en kunnen we echt impact maken.”

Vooral dit idee oogstte bij de vakjury veel lof. Eric: “In de eerste plaats door de schaal waarop we dit kunnen uitrollen, maar ook omdat we verregaand onderzoek hadden gedaan naar de retourstromen. Daarmee is het een pragmatisch en realistisch plan. Ook omdat we ons transitiepad naar 100% circulariteit de afgelopen jaren al helder hebben omschreven en onderbouwd.”

500.000 deuren

“De Circular Design Challenge bleek voor ons een goede manier om kritisch te kijken naar hoe we onze producten maken, naar ons circulaire proces en vooral ook naar wat beter kan”, legt Joost uit. “Het daagt uit om naar het hele proces te kijken, dus ook bijvoorbeeld naar externe partners.” Eric vult aan: “Duurzaamheid speelt al jaren een grote rol in onze organisatie. De challenge gaf ons meer en nieuwe inzichten. En het bracht ons in contact met andere partijen die overigens vaak met dezelfde uitdagingen kampen.”

 

CBM-2021_50

 

Terug naar overzicht