Toegang tot een duurzaam morgen

  • 14-06-2024
  • Duurzaamheid

Onderweg met Berkvens (9)

We mogen weer terugblikken op een tweede kwartaal vol mooie, uitdagende en nieuwe ontwikkelingen in onze route naar een Duurzaam Morgen.

Innovatieve Samenwerkingen & Partnerships

Binnen ons streven naar een Duurzaam Morgen werken we dagelijks aan diverse ontwikkelingen die bijdragen aan een lagere MPG voor bouwwerken en aan de reductie van onze CO2-uitstoot binnen de gehele bedrijfsvoering. Dit kunnen we niet alleen; het vergt samenwerking met innovatieve nieuwe bedrijven, bestaande partners en instanties die dezelfde drang en drive naar duurzaamheid delen. Graag neem ik jullie mee in twee mooie voorbeelden van dergelijke samenwerkingen en partnerships waar we afgelopen kwartaal mee bezig zijn geweest.

Doorbraakproject i.s.m. Provincie Noord-Brabant & Rik Makes
Wij zijn verheugd dat we in samenwerking met Rik Makes en de provincie Noord-Brabant een Doorbraakproject zijn gestart. Doorbraakprojecten zijn belangrijke activiteiten voor de provincie om de circulaire transitie te kunnen versnellen. De provincie Noord-Brabant heeft namelijk als doel om in 2030 50% minder primaire grondstoffen te gebruiken. Dit sluit natuurlijk goed aan bij de plannen en doelen van Berkvens, een doorbraakproject dat innovatieve circulaire projecten die de circulaire toekomst concreet en tastbaar maken.

Hier wat meer uitleg over waarom dit project zo belangrijk is voor Berkvens; Circulair bouwen draait onder andere om het slim toepassen van nieuwe materialen en/of het hergebruiken van bestaande materialen. De inzet van natuurlijke bouwmaterialen is essentieel binnen de transitie naar een circulaire bouw. Met dit project richten we ons dan ook op de toepassing van 100% biobased halffabricaten binnen ons eindproduct, waarbij de grondstoffen daarvoor afkomstig zijn uit eigen landelijke en zelfs regionale ketens. Daarmee sluit het project perfect aan binnen de gedachte 'van land tot pand'.

Toepassing van Secundaire Materialen
Naast de inzet op 100% biobased materialen, ontwikkelen we ook verder op de toepassing van secundaire hernieuwbare materialen. Recent zijn we een ontwikkelingssamenwerking aangegaan met een partij uit het Verenigd Koninkrijk. Samen werken we aan de toepassing van halffabricaten vervaardigd uit afvalstromen uit de papier- en kartonindustrie.

De moeilijkheden van dit soort innovatietrajecten en samenwerkingen met start-ups kosten helaas vaak veel tijd, gezien opschaling, kwaliteit en consistentie bij het toepassen van nieuwe materialen uitdagingen oplevert. Echter, toegang tot een duurzaam morgen betekent niet dat we morgen klaar zijn, maar dat we elke dag opnieuw stappen zetten naar een betere en duurzame toekomst voor de volgende generaties.

LOI signing

Zo werken we dagelijks als bedrijf aan toegang tot een #duurzaam, #slimmer, #beter, #veerkrachtiger en #onderscheidend morgen.

De afgelopen weken hebben we zeker niet stilgezeten, en er zijn tal van ontwikkelingen geweest die op de lange termijn een aanzienlijke impact zullen hebben op onze organisatie en onze ambities. Vragen over de verschillende thema’s? Neem gerust contact op met collega Pieter Frits:

pfritz@berkvens.nl
+31 651 929 828

Terug naar overzicht