Onderweg met Berkvens: verduurzamen en versnellen

  • 20-07-2023
  • Duurzaamheid

Onderweg met Berkvens (5)

De vakantie staat voor de spreekwoordelijke deur. Tijd voor rust, bezinning en opladen, om vervolgens na de vakantie weer met veel energie en nieuwe inspiratie aan de slag te gaan. Deze editie van ‘Onderweg met Berkvens’ zal ik de maanden juni en juli samenpakken en tegelijk kort proberen te houden. Geen makkelijke taak gezien de intensiteit van activiteiten op gebied van circulariteit en CO2 neutraliteit bij Berkvens juist alleen maar toenemen. Lees in dit blog mee over de vele activiteiten, kennismakingen en avonturen op het gebied van duurzaamheid binnen Berkvens.

Circulariteit
Bezoek aan de PROVADA: het was goed om te zien en horen dat circulariteit en biobased materialen een ‘hot topic’ waren op de #Provada vastgoedbeurs. Dit laat zien dat het thema meer en meer top of mind wordt, ook aan de ontwikkelende en investeringskant van de markt. Tijdens een gesprek met Neal Janssen van Achmea Real Estate werd dit nogmaals bevestigd. Het toepassen van hernieuwbare en circulaire materialen wordt mede gedreven door de groeiende vraag en de eisen vanuit o.a. pensioenfondsen. Daarnaast is er ook een groei aan overtuiging en geloof ontstaan bij institutionele beleggers, namelijk dat gebouwen met circulaire en #biobased materialen naar de toekomst potentieel meer waardevast of zelfs hogere restwaarde hebben. Hoewel de vastgoedmarkt tegenwoordig meer uitdagingen kent; zoals het betaalbaar houden van nieuwbouw projecten en de stikstof problematiek, ligt ook hier deels de oplossing in het toepassen van meer biobased- en hernieuwbare grondstoffen.

#bettertogether: in juni participeerde Berkvens Deursystemen aan de ‘frontrunner dag’ van Covestro & Niaga®. Tijdens deze dag werden leveranciers vanuit verschillende industrieën bij elkaar gebracht, met 1 gemeenschappelijke deler; het versnellen van de losmaakbaarheid en hergebruik van onze producten en grondstoffen. Tijdens deze dag waren we op bezoek bij OBJECT CARPET GmbH in Krefeld en werd er volop kennis gedeeld over hoe te versnellen op het gebied van circulariteit. Een zeer inspirerende dag waarbij we met een aantal partijen later dit jaar opnieuw samenkomen om verder te verkennen hoe we onze krachten kunnen bundelen. Speciale dank nogmaals aan Debbie Appleton en Lars Engelke voor de organisatie en gastvrijheid.

1689770779792

Afgelopen 2 maanden ook mooie gesprekken gevoerd met o.a. Anna van den Dijssel van KnaapenGroep, Lauran van Poppel van Van der Heijden bouw en ontwikkeling en Menno de Kloet van VIOS BOUW over de toepasbaarheid van circulaire producten. Nieuwe inzichten en kennis uitwisseling brengt kansen en mogelijkheden tot versnellen dichterbij.

Een andere highlight is dat we afgelopen maand het eerste pilotproject met onze #BerkopalZero (circulaire) binnendeuren hebben mogen uitvoeren en opleveren. Samen met Van der Hulst Bouwbedrijf zijn 7 #biobased woningen voorzien van onze eerste prototype #circulaire binnendeur. Er is lef en moed nodig om nieuwe producten toe te passen en daarom veel dank en kudos aan Van der Hulst Bouwbedrijf en in het bijzonder aan Bas Degeling en Yvonne van der Hulst om dit mede mogelijk te maken.

1689770820239

Duurzaam inkopen
Sinds begin dit jaar heeft Niels Vervoort bij onze inkoop afdeling stage gelopen met als opdracht het onderzoeken hoe duurzaamheid verder te integreren en borgen binnen onze inkoopprocessen. Na zijn stage is Niels meteen aan de slag gegaan bij Berkvens om zijn plannen ook te implementeren. Afgelopen maanden is er samen met inkoop hard gewerkt aan het opstellen van nieuwe duurzame inkoop richtlijnen en doelstellingen. Na de vakantie gaan we deze als organisatie verder uitrollen. Hierover later meer!

CO2 Neutraal
In juni zijn we als organisatie wederom geslaagd voor de audit CO₂-Prestatieladder. Dit betekent dat we opnieuw de certificering hebben ontvangen voor CO2 prestatieladder trede 3. Onze CO2 reductie t.o.v. 2018 is tijdens de audit iets gunstiger bijgesteld en is in 2022 31% in plaats van 28%. We zijn dus goed op weg naar de 50% reductie in 2025 binnen scope 1 & 2. Binnen scope 1 & 2 valt alle directe CO2 uitstoot die veroorzaakt worden door eigen bronnen binnen de organisatie. Het betreft de uitstoot door eigen gebouwen-, vervoer- en productie-gerelateerde activiteiten. En ook alle indirecte CO2 uitstoot, door opwekking van ingekochte en verbruikte elektriciteit- of warmte. Dit is een mooi compliment aan de gehele organisatie en vooral ook onze SHEQ manager Rene Govers die verantwoordelijk is voor alle data en beheer van de management systemen.

Later dit jaar volgt ook onze audit voor Climate Neutral Group (CNG). Met CNG hebben wij een route en plan van aanpak opgesteld naar Net Zero in 2050 en 50% CO2 reductie in 2030 t.o.v. 2021 binnen scope 1 t/m 3.

Voor nu wens ik iedereen alvast een goede vakantie. Eind september begin oktober zal de volgende editie weer verschijnen. Mocht aan de hand van bovenstaande aanvullende vragen zijn, dan neem gerust contact op:

pfritz@berkvens.nl

+31 651 929 828

Terug naar overzicht