Vrouwelijke collega's over hun plezier en gelijkheid in de productie

  • 08-03-2023
  • Werken bij Berkvens, Algemeen

Het is iets dat we maar weinig zien. Het beeld bestaat nog steeds dat werken in fabrieken fysiek zwaar werk is en vooral mannen zich hieraan wagen, maar wij zijn super trots en blij met de dames die iedere dag weer voor Berkvens kiezen. Met een aantal van onze power vrouwen uit de productie zijn we in gesprek gegaan. Deze vrouwen werken op verschillende afdelingen in verschillende fabrieken en vertellen je graag meer over hoe zij in deze 'mannenwereld' terecht zijn gekomen en hoe het nu echt is om als vrouw in deze hardwerkende cultuur mee te draaien.

Voor alle vrouwen is hun reis bij Berkvens anders begonnen. Zo is Mariska begonnen als interieurverzorgster van het hoofdkantoor en de kantine. Waarna ze in de kantine is blijven hangen als cateraar. Toen corona haar intrede maakte en de kantine werd gesloten is Mariska de stalen kozijnenfabriek komen ondersteunen, waarna ze hier niet meer weg is willen gaan.

Erika daarentegen is echt de techniek ingerold. Erika: "Al vroeg in mijn carrière wist ik dat ik interesse had in techniek en alles hier omheen. Ik ben dan ook de Vapro (technische opleiding voor operators) gaan doen, waarna ik via een studiegenoot 4 jaar geleden in contact ben gekomen met Berkvens".

Als vrouw in een 'mannenwereld'
Dat er in de productie alleen maar mannen werken is bij Berkvens zeker niet het geval. In elke ploeg werken wel vrouwen, maar de meerderheid bestaat nog altijd uit mannen.

Als vrouw in de productie - zoals Mariska zegt - wordt er veel gedold onder elkaar. Mannen vertellen dan toch waar het op staat en zullen niet snel achter elkaars rug om praten. Daarnaast merkt Mariska dat mannen graag dingen uit handen willen nemen. Dat herkent Erika ook: "Als er iets zwaars getild moet worden, doen ze dat graag voor je". Daarnaast merkt ze ook op dat mannen juist blij zijn met vrouwen over de werkvloer. "Regelmatig komt het voor dat mannelijke collega's een vrouwelijk inzicht nodig hebben. Mijn mannelijke collega's hebben veel respect voor mij". Mariska: "Ik heb echt een band opgebouwd met mijn collega's. We zijn in ons team met drie vrouwen en de rest zijn mannen. Samen vormen we een fijn eigen team waarin iedereen van toegevoegde waarde is. Daarnaast werk ik soms ook gewoon liever met mannen dan met vrouwen".

Waarom kiezen voor productie en techniek?
Aan onze vrouwelijke productiecollega's is de vraag gesteld wat het nou zo leuk maakt om als vrouw binnen deze sector werkzaam te zijn. Waarop de reacties wezen op het feit dat doen wat je leuk vindt het allerbelangrijkste is. Liefde hebben voor het vak dat je uitoefent en daarnaast continu de motivatie vinden om te verbeteren en daar energie uit halen. Erika: "Als ik dan complimenten krijg van mijn collega's, ben ik daar super trots op".

Mariska geeft aan nooit verwacht te hebben in een fabriek te gaan werken, maar nu ze deze ervaring heeft niets zo fijn is als fysiek bezig te zijn. "Voor mij is het belangrijk dat ik met plezier naar mijn werk ga, met lol en gezelligheid de productie gedaan krijgen. Zodra de sfeer goed is zijn we nog gemotiveerder om een tandje bij te zetten, maar ook dat productie een stukje dankbaar werk is, spreekt mij aan. Je bent namelijk toch bezig met het maken van producten voor anderen".

"Als ik een fijne dag heb gehad met collega's ben ik blij".

Passend voor jou?
Twijfel niet om als vrouw de productie in te gaan. Onze vrouwelijke collega's zijn het namelijk unaniem eens dat werken in deze cultuur vele voordelen heeft. "De productie is bestemd voor iedereen; mannen, vrouwen, jong, oud, het maakt allemaal niet uit". Onze vrouwelijke collega's zouden het leuk vinden om meer vrouwelijke krachten binnen hun schip te krijgen.

Benieuwd geworden naar onze openstaande functies binnen de productie? 👉🏼 Klik hier om naar de vacatures te gaan.

Terug naar overzicht